Kısaca kendinizi tanıtır mısınız? Bu zamana kadar nerelerde okudunuz ve çalıştınız?
Adım Elif Baldan Özavcı. Yaşım 28. Kırklareli’nde yaşıyorum öğretmenim.
Liseyi Kırklareli’nde Atatürk Anadolu Lisesinde okudum. Yabancı dil ağırlıklı bir liseydi. Üniversiteyi Ankara’da Hacettepe Üniversitesinde okudum. Aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi’nden Pedagojik eğitim sertifikası aldım. Mezun olduktan sonra Ankara’da bir öğretmen lisesinde ücretli öğretmenlik yaptım. Sonra buraya döndüğümde Dereköy Ortaokulu’nda çalıştım. Şuan Amerikan Kültür Dil Okulu’ndayım. Aynı zamanda özel olarak İngilizce ve Almanca ders veriyorum.
Neden İngilizce öğrenemiyoruz?
Neden İngilizce öğrenemiyoruz çünkü ön yargı ile yaklaşıyoruz çok zor ben yapamam diyoruz. Aslında dil öğrenmek de biraz yetenek işi dil öğrenmeye yeteneğiniz olması gerekiyor. Nasıl bazı kişiler sayısal zekâya sahipse bence dil öğrenen, ilgisi olan insanlarda bu şekilde bir zekâya sahip.
İlkokulda İngilizce öğrenmeye başlamamıza rağmen neden sorun yaşıyoruz?
Evet, ilkokulda aslında İngilizce öğrenmeye başlıyoruz ama biz Türklerin sorunu dil öğrenirken Türkçe düşünmek. İngilizce cümle yapıları Türkçeden çok farklı. Mesela Türkçede Özne +Nesne +Yüklem şeklindeyken İngilizcede Özne +Yüklem +Nesne şeklinde. Biz bu yüzden dil öğrenirken problem yaşıyoruz.
İngilizce öğrenmenin yaşı var mıdır?
Bence yaşı yok. Tabi yaş ilerleyince biraz daha zor olabilir öğrenmek ama imkânsız değil. İstedikten sonra herkes öğrenebilir.
İngilizce öğretirken en çok ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?
İngilizce öğretirken dediğim gibi Türkçe düşündükleri için cümle kurmakta zorlanıyorlar. Kelime bilgisi ve gramer çok önemli. Dil nankördür tekrar yapmayınca, üstüne düşmeyince unutulur.
İngilizce nasıl öğrenilir dikkat etmemiz gereken noktalar nelerdir?
İngilizce ufak yaşta ki çocuklara öğretilirken oyunla öğretilmelidir. O yaşlardaki çocuğa kalıcı olmak için en etkili yöntem onları sıkmadan öğretmek. İlerleyen yaşlar için ise pratik çok önemli. Dilimizi geliştirmemiz için konuşmamız gerek. Konuşacağımız kimse mi yok o zaman kâğıda dökelim bildiklerimizi. Kulak dolgunluğu dediğimiz şey de önemli. Film izleyin, müzik dinleyin…
İngilizceyi anlıyorum ama konuşamıyorum denildiğinde bu sorun nasıl aşılabilir?
Anlıyorum ama konuşamıyorum diyorsanız bu tamamen sizin kendinize olan güvensizliğinizden kaynaklanıyor. Yanlış yapmaktan korkmayın, yanlış yapın ki doğrusunu öğrenebilesiniz. Konuşmak için kendinizi zorlayın.
Telaffuzu geliştirmek için ne gibi yöntemler kullanılmalı?
Telaffuzunuzu geliştirmek için tabi ki en etkili yöntem işitsel iletişim araçları. Dediğim gibi seviyenize uygun filmler izleyin, müzikler dinleyin.
İngilizce öğrenmek için yüksek meblağlar ayırdığımız kurumlar ne kadar faydalı?
İngilizce öğrenmenin yolu önce istemekle bağlı. Ne kadar çok öğrenmek isterseniz ne kadar emek sarf ederseniz o kadar çok öğrenir başarılı olursunuz. Burada önemli olan eğitim aldığınız kurum veya eğitim aldığınız diğer kişi ve kuruluşlar değil sizsiniz. Tabi ki iyi bir kurumun faydası olacaktır ama siz öğrenmeye açık olduğunuz sürece.
Çeviri yaparken nelere dikkat edilmeli?
Çeviri yaparken öncelikle çok iyi bir gramere hakim olmak gerekiyor. En basitinden zamanları bilmediğiniz takdirde çeviriniz yanlış olacaktır. Veya bir kelimenin birden çok anlamı olabilir. Sizin yapmanız gereken kelime kelime çeviri değil de, cümlenin anlam bütünlüğünü bozmadan tamamını çevirebilmek. Yine burada kelime bilgimiz ve gramer bilgimiz önemli rol oynuyor.
İngilizce alanındaki başarınız sizi ileriye taşıdı mı? İngilizce branşını seçmek isteyenlere tavsiyeniz nedir?
Tabi ki de ileriye taşıdı. Bir dil bir insan diye boşuna demiyorlar. Dil bilmek her alanda olduğu gibi iş hayatında da önemli, ama artık bir dil bilmek çokta bir şey ifade etmiyor. İngilizce evet evrensel bir dil ama bunun yanında 2. Ve 3. bir dil öğrenmek de sizi ayrıcalıklı kılacaktır.
İngilizce branşını seçecek olanlara tavsiyem gerçekten istiyorsanız bu bölümü seçin. Yapabileceğinize inanıyorsanız, ilginiz yeteneğiniz varsa. Yoksa hüsranla sonuçlanabilir. Doğru seçimler yapın ki mesleğinizde de güzel yerlere gelebilirsiniz.
Buse İrem Koç
0 Yorumlar