Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?
Adım Melih soyadım Özgüvenç, Kırklareli Üniversitesi Yazılım Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisiyim.
Öncelikle kitap okuma alışkanlığınızı nasıl kazandınız?
Kitap okumaya ortaokul döneminde Türkçe öğretmenim sayesinde -zorunlu olarak- başladım. Daha sonrasında bir süreliğine okumayı bıraksam da hayatımda bir şeylerin eksik olduğunu fark edip tekrardan kitaplara sarıldım. Kitap okumadan geçen bir hayat tasavvur edemiyorum.
Günde kaç sayfa kitap okuyorsunuz? Aynı anda birden fazla kitap okuyabiliyor musunuz?
İçinde bulunduğum günün şartlarına göre okuyabildiğim sayfa sayısı değişiyor. Sayfa sayısının artmasından çok, okunan sayfaların iyice idrak edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Fakat her gün en az 10-20 sayfa okuyorum.
Aynı anda birden fazla kitap okuyorum fakat bunun düzenini şu şekilde oluşturuyorum; aynı anda okuduğum kitapların hepsi farklı tarzlardan oluşuyor. Mesela üç kitabı aynı anda okuyorsam, bu kitaplardan biri bilim biri roman ve diğeri şiir olabiliyor.
Okuduğunuz kitapların size bir faydası oldu mu? Olduysa kısaca bahsedebilir misiniz?
Uzunca bir merdiven düşünelim. Bu merdivenin zirvesine çıkabilmemiz için her basamağını aşmamız gerekir. İnsanın da ‘insanlığa’ erişebilmesi için her basamağı kitap okuyarak aşabileceğini düşünüyorum. Kitap okumaya devam ettikçe farkındalığım artıyor, farkındalığım arttıkça da özgürleşiyorum.
Genellikle hangi tür kitapları okuyorsunuz? Özellikle tercih ettiğiniz bir tür var mı?
Roman okurken genellikle dünya klasiklerini tercih ediyorum.
Kitaplarınızı nerelerden satın alıyorsunuz? İnternetten kitap satışı yapan sitelerden tercih ettiğiniz var mı?
Kitaplarımı çoğunlukla internet üzerinden alıyorum. Genellikle Kitap Yurdu sitesini tercih ediyorum.
Kitap okuma alışkanlığınız çevrenizi veya sosyal yaşantınızı etkiliyor mu?
Sosyal yaşantımda daha sağlıklı iletişim kurmamı, ilişkide olduğum insanları daha iyi anlayabilmemi sağlıyor.
Beğendiğiniz yazarlar ve kitapları var mı? Varsa neden beğendiğinizi açıklar mısınız?
Yazarlarda özellikle bir ayrım yapmam. Fakat böyle bir soru sorulunca aklıma gelen ilk yazar Leo Tolstoy oldu. Yazarın Savaş ve Barış adlı kitabı inanılmaz bir başyapıt.
Tolstoy’un hayat üzerine düşünceleri kendi düşüncelerimle benzediği için beni oldukça etkileyen bir sanatçı söyleyebilirim.
Bireylerin kitap okuma alışkanlığı kazanması için neler yapılabilir sizce?
Bireylere kitap okuma alışkanlığı çocukluktan itibaren kazandırılmalı ve eğitim sistemi köle değil insan yetiştirme amacıyla oluşturulmalıdır.
Sizin çevrenizde kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalıştığınız veya kazandırdığınız bireyler var mı?
İlk olarak kendi aileme kazandırmaya çalışıyorum. Arkadaş çevrem de kitap okumayan arkadaşlarımı kitap okumaya teşvik ediyorum. Alışkanlığı tamamen kazandıramamış olsam da altyapısın kurduğumu düşünüyorum.
Röportaj sorularımız bu kadardı öncelikle katılım sağladığınız için teşekkür ederim. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Rica ederim. Son olarak şunu söyleyebilirim; kitap okursak kendimizi daha iyi tanırız ve çevremize daha faydalı insanlar oluruz. Herkese iyi okumalar.
Buse İrem Koç
0 Yorumlar